[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Przygotować piękny półmisek, układając na warstwie lodu i morszczynu mule, małże,
krewetki.
Jaja
Jaja są często bardzo pomocne w fazie uderzeniowej, dobrze zatem mieć w lodówce w
zapasie kilka ugotowanych jaj na twardo.
Jajko na miękko
Potrzebujemy trzech minut, aby ugotować jajko na miękko, czterech minut - na pół-miękko.
Jajecznica
Wlać trochę mleka do małego rondelka. Ubić trzy jaja jak na omlet. Posolić, popieprzyć i wlać
do rondelka z mlekiem, roztrzepujÄ…c nieustannie w czasie gotowania. Jajecznica nie powinna
być zbyt ścięta. Smakosze uwielbiający aksamitnie puszysty smak przygotowują sobie
jajecznicÄ™ w naczyniu do gotowania na parze.
Można ulepszyć to danie, dodając kilka krewetek w kawałkach lub cieniutkie plasterki
wątróbek drobiowych, a po wprowadzeniu warzyw w fazie Protal II koniuszki szparagów. W
świąteczne dni to skromne danie zasługuje na pokruszoną truflę lub łyżkę kawioru.
Jaja faszerowane krewetkami
Ugotować jaja na twardo i ostudzić. Przekroić każde jajo na pół wyjąć żółtka i rozgnieść je z
cienko posiekanymi krewetkami. Dodać trochę majonezu i udekorować pozostałymi
krewetkami.
Przepisy i jadłospisy w fazie uderzeniowej oraz
fazie równomiernego rytmu Strona 84
Dr Pierre Dukan  Nie potrafię schudnąć
Fian z jajek
Składniki: 5 jaj, 375ml gorącego chudego mleka, 1 laska wanilii, 10ml wanilii w płynie, gałka
muszkatołowa w proszku i gałka muszkatołowa do starcia.
Roztrzepać jaja w dużej salaterce. Podgrzać mleko, nie doprowadzając do wrzenia, z
przeciętą na pół laską wanilii. Wyjąć wanilię i ostrożnie wlać gorące mleko do jaj, dodać 10
ml wanilii w płynie i 2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku. Wlać do dużej formy lub
małych foremek. Zetrzeć nad nimi na tarce gałkę muszkatołową.
Wstawić do piekarnika (160°C) w naczyniu do gotowania na parze. W przypadku
piekarnika z termo obiegiem naczynie to nie jest konieczne. Czas pieczenia zależy od
piekarnika.
Kurze mleko
Rozprowadzić w miseczce jedno żółtko z odrobiną aspartamu i małą łyżeczką olejku
pomarańczowego. Równomiernie ubić. Dodać dużą szklankę chudego gorącego mleka,
mieszając powoli, aby żółtko się nie ścięło.
Auszpik z jaja w szynce, czyli jajo w galarecie
Przygotować jaja na pół-miękko (gotowane 4 minuty) i tyle samo połówek plasterków chudej
szynki.
Namoczyć płatki żelatyny w zimnej wodzie na 1-2 minuty i wycisnąć w dłoni, następnie
podgrzać do rozpuszczenia, dodając soli i pieprzu oraz JEDN kroplę koniaku.
Owinąć jeszcze ciepłe jajo w połówkę plasterka szynki, włożyć do foremki, zalać żelatyną i
schłodzić.
PÅ‚ywajÄ…ca wyspa
Rozbić 4 jaja, oddzielić białka od żółtek, w salaterce ubić na sztywno pianę z białek.
Zagotować 0,5l chudego mleka z laską wanilii. Ayżką wazową nabierać kulki z piany i
wrzucać je delikatnie na gorące mleko. Gdy kule dobrze napęcznieją, przewrócić je, wyjąć
łyżką durszlakową i odłożyć na półmisek.
Ubić żółtka i wlać do nich mleko, ponownie postawić na łagodnym ogniu, nie przestając
mieszać. Kiedy krem zaczyna gęstnieć, szybko zdjąć z ognia i osłodzić aspartamem w pudrze.
Położyć delikatnie śnieżne wysepki na kremie. Podawać schłodzone.
Przepisy i jadłospisy w fazie uderzeniowej oraz
fazie równomiernego rytmu Strona 85
Dr Pierre Dukan  Nie potrafię schudnąć
Przepisy na okres diety o równomiernym rytmie:
proteiny + warzywa
Przepisy na potrawy z warzyw
Kalafior
Wybrać kalafior w bardzo białym kolorze i podzielić go na duże różyczki. Umyć dokładnie i
ugotować w dużym garnku osolonej wody. Przygotować biały sos (zob. sosy) i polać nim
dobrze odcedzony kalafior. Podawać z jajami na twardo pokrojonymi na połówki.
Suflet z kalafiora
Ugotować kalafior według przepisu powyżej i dokładnie odcedzić. Przygotować biały sos
(zob. sosy), dodając dodatkowe 2 żółtka.
Osobno ubić pianę z 2 białek i dodać ją powoli do sosu. Włożyć kawałki kalafiora do formy
na suflet, zalać sosem i całość włożyć do piekarnika na 20 minut.
Potrawka z pieczarek
Na nieprzywierającej patelni ułożyć warstwę pokrojonej cebuli i gotować ją do miękkości w
rozpuszczonej w małej ilości wody kostce rosołu z kury aż do prawie całkowitego
odparowania wody.
Dodać pieczarki pokrojone na grube plasterki i podgotować bez przykrycia. Dodać
czosnek, zieloną pietruszkę, sól, pieprz i podawać na gorąco do mięs i drobiu.
Pieczarki faszerowane
Wybrać duże grzyby. Umyć i odciąć nóżki. Posiekać nóżki z czosnkiem i zieloną pietruszką, [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • akte20.pev.pl